Naar overzicht

Eigenwijs, maar wijs?

Kent u Luis Carlos de Noronha Cabral de Camara? Vermoedelijk niet. In 2007 haalde hij de internationale pers met een opmerkelijk testament.

Een leven gehuld in mysterie

Volgens onbevestigde bronnen was Luis Carlos verwant aan de Portugese koninklijke familie. Als onwettige zoon van een Portugese aristocrate en een onbekende vader werd hij opgevoed door een nanny, moederliefde zou hij nooit hebben gekend. Dat heeft volgens de overlevering zijn leven getekend: Luis Carlos leefde teruggetrokken en had weinig behoefte aan vrienden.

Financieel zat hij er warmpjes bij. Van zijn grootmoeder had hij een aanzienlijk fortuin geërfd: een luxueus appartement in hartje Lissabon, een landhuis in het noorden van Portugal en goed gevulde bankrekeningen.

Het glas te veel

Hij hield van dure motors en … een stevig glas. Ooit zou hem dat fataal worden. Daar was nog geen sprake van toen hij op zijn 29ste besliste om een testament op te maken. De reden? Hij had geen erfgenamen en wilde niet dat zijn erfenis naar de staat zou gaan.

Als je zelf wil beslissen over wat er met je nalatenschap gebeurt, dan is een testament schrijven een absolute must.

Wat deed Luis Cabron?

Hij gaf aan de notaris de opdracht lukraak zeventig personen uit het telefoonboek van Lissabon te kiezen – we zijn 1988, toen waren er nog vuistdikke telefoonboeken. Alle zeventig werden ze in zijn testament opgenomen als erfgenaam. Zonder dat ze het wisten.

Na vele depressies en nog meer drank overlijdt Luis Carlos de Noronha Cabral de Camara in 2007. Amper 48 jaar oud, negentien jaar nadat hij zijn testament had opgesteld. Kort na zijn dood vinden zeventig mensen een brief van de notaris in hun bus met het bericht dat ze erven van een man waarvan ze nog nooit gehoord hadden. Consternatie alom. En zo haalde hij de internationale pers.

Lukrake nalatenschap, lukt dit in België?

Als u in België hetzelfde doel voor ogen hebt – u wil niet dat uw erfenis naar Vadertje Staat gaat – doe dan niet zoals Luis Cabron. Schenk uw nalatenschap niet aan onbekenden. De erfbelasting voor niet-verwanten loopt in Vlaanderen op tot 55%, in Wallonië zelfs tot 80%. De wilde weldoener uithangen à la Luis Cabron zou in België alleen de staat rijk maken.

0% erfenisrechten voor goede doelen

Wat kunt u dan wel doen? Het antwoord is eenvoudig: een goed doel als uw erfgenaam aanduiden. In Vlaanderen betalen goede doelen 0% erfenisrechten. U leest het goed: nul procent.

Als u in Vlaanderen uw volledige nalatenschap aan een goed doel schenkt – wat kan als u geen reservataire erfgenamen hebt - gaat er niets naar de overheid (hebt u die wel, dan kan u vrij beschikken over 50% van uw nalatenschap). In Brussel en Wallonië ligt de erfbelasting voor goede doelen op 7%. Ook dat valt mee.

De opgestoken vinger van Cabron naar de overheid

Tot slot nog deze bedenking: het testament van Luis Cabron was een spectaculair opgestoken vinger naar de overheid, maar had verder geen impact. Jammer. Hij had zijn nalatenschap ook positief kunnen aanwenden. Door het bijvoorbeeld aan goede doelen te schenken. Als hij deze optie op zijn 29ste  had gekozen bij het schrijven van zijn testament, hoe anders, mooier en rijker zou zijn leven er misschien hebben uitgezien?